Vuorovaikutus elää läpinäkyvyydestä

screen-shot-2013-02-18-at-9-39-30-am-366x366

”Communications are practically impossible if they are based on the downward relationship.” –Peter Drucker

“Building trust is nothing more than telling the truth.” –Simon Sinek

Elinvoimaisessa organisaatiossa sujuva vuorovaikutus perustuu läpinäkyvyyteen, sillä tiedonkulku on keskeinen ihmisen organisoitumista määrittävä tekijä. Läpinäkyvyys on oleellista tietoa ymmärrettävässä muodossa ja päätösten takana olevan logiikan avointa jakamista.

Riittämätön tiedonkulku syö fokusta. Jos ihmiset eivät saa tarpeeksi tietoa, huhut ja spekulaatiot korvaavat sen. Ihminen täyttää tietotyhjiön omalla tavallaan, ja ihmiset myös organisoituvat saamansa tiedon perusteella, oli se luotettavaa tai ei. Läpinäkyvyyden puutteesta koituu tuplahaitta.

Jos riittävää läpinäkyvyyttä ei ole, tiedosta tulee vallan väline, mikä johtaa tiedon haalimiseen ja panttaamiseen. Läpinäkyvyyden puute luo sisäpiirejä, jolloin on mahdotonta saada todenmukaista kokonaiskuvaa organisaation tilasta ja toiminnasta.

Johto määrittelee pitkälti viestinnän rajat: mistä voidaan puhua ja mistä ei, kerrotaanko, mitä tiedetään ja mitä ei. Johdon esimerkki on siinä mielessä tärkeä, että ihmiset alitajuisesti ottavat mallia siitä, miten johto toimii.

Läpinäkyvyyden vaatimus ei koske vain virallista viestintää. Se tarkoittaa myös rohkeutta ajatella ääneen.

Kun johto pohtii ääneen, asettaa ajattelunsa kritiikille alttiiksi ja esittää kysymyksiä, ihmiset alkavat ymmärtää työn kontekstia entistä paremmin. Kun työntekijät ottavat mallia ääneen ajattelusta, johdon ei tarvitse puuttua toimiin tarpeettomasti, koska sujuvamman tiedonjakamisen myötä johto on paremmin perillä siitä, mitä työssä tapahtuu.

Ajattelemalla ääneen johto näyttää todellista esimerkkiä: kaikkitietävyys ei palvele ketään, epävarmuuden ja tietämättömyyden ääneen sanominen on osoitus vahvuudesta.

Ymmärrystä vaaliva johtaja johtaa luotaavien kysymysten kautta.

Kysymysten vaaliminen ei ole tärkeää ainoastaan kollektiivista tiedonkeruuta varten. Avoimet kysymykset rikastuttavat myös ajattelua. Meillä täytyy olla mahdollisuus, rohkeus ja kyky ajatella ääneen ja luoda merkityksiä yhdessä toistemme kanssa lisätäksemme kollektiivista ymmärrystämme.

Elinvoimainen organisaatio on tiedon jakamiseen perustuva verkosto. Verkosto, joka huomioi ja vaalii jokaisen työntekijän ominaispiirteitä, erityisvahvuuksia ja autonomiaa. Verkottuneet johtajat vaalivat jatkuvien, toistensa päälle rakentuvien keskustelujen kautta syventyviä suhteita, linkkejä.

Mitä enemmän linkkejä ja mitä vahvempia ne ovat, sitä vahvempi verkosto. Mitä vahvempi verkosto, sitä kyvykkäämpi – yhdessä vaikuttava ja oppiva – organisaatio.

Senge, Peter (1990). The Fifth Discipline: The Art and Practice of the Learning Organization.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s